Languages

Kamij Toma

Kami Toma je dinamična umetnica koja očarava svojom živopisnom ličnošću i izuzetnom muzikalnošću. Ona veruje u ujedinjujuću i inspirativnu moć muzike, i ističe: Čvrsto verujem da muzika ima moć da otvori srce, intenzivira naša osećanja i pruži nadu u lepotu i veličinu ljudske duše.

 

Rođena 1988. godine u Parizu, Kami je počela da svira violončelo sa četiri godine. Studirala je kod uglednih profesora kao što su Marsel Bardon, Štefan Fork, Frans Helmerson i Volfgang-Emanuel Šmit, brzo se afirmišući u svetu klasične muzike. Kami je nastupala sa renomiranim dirigentima i orkestrima širom sveta, a svira na čuvenom Fojerman Stradivarijusu iz 1730. godine, pozajmljenom od Nipon Mjuzik fondacije.

 

Nakon što je 2017. godine potpisala ugovor sa Dojče Gramofonom, Kami se istakla kao jedna od najuzbudljivijih mladih muzičara na klasičnoj muzičkoj sceni. U martu 2023. godine, objavila je trilogiju albuma Projekat Šopen, posvećenih Šopenovom omiljenom instrumentu, violončelu. Ovaj projekat obuhvata izdanje Frankomovo nasleđe, koje istražuje Šopenov odnos sa violončelistom Ogistom Frankomom, zatim Kompletnu kamernu muziku, koje sadrži sva Šopenova kamerna dela, kao i Aranžmane za violončelo, predstavljajući poznate Šopenove kompozicije aranžirane za violončelo.

 

Kami Toma redovno nastupa sa renomiranim ansamblima i na prestižnim mestima. Nastupala je i nastupaće na Šlezvig-Holštajn muzičkom festivalu, Međunarodnom Šopen festivalu u Dušniki Zdroj (Poljska), Muzičkom festival u Bijaricu (Francuska), Kronberg festivalu, kao i sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom iz Vašingtona pod dirigentskom palicom Gustava Himena. Kao rezidencijalni umetnik Državnog simfonijskog orkestra Jermenije, sarađivaće sa Sergejom Smbatjanom na četiri koncerta. Pored toga, predstoje joj angažmani sa Simfonijskim orkestrom iz Portlanda, Simfonijskim orkestrom iz Ahena, Štutgartskom filharmonijom, Filharmonijom Južne Holandije, Filharmonijom Hong Konga, Simfonijskim orkestrom Kašiunga, Simfonijskim orkestrom Bečkog radija, Simfonijskim orkestrom NHK i Filharmonijom Nagoje.

Njen prvi krosover album, Aznavurijana, biće objavljen 2024. godine. Ovaj album, snimljen zajedno sa Državnim simfonijskim orkestrom Jermenije i Sergejem Smbatjanom, Kami je posvetila legendarnom Šarlu Aznavuru povodom njegovog 100. rođendana. Deo prihoda od albuma biće namenjen izbeglicama iz Gorskog Karabaha putem Aznavur fondacije. Aznavurijana predstavlja omaž Aznavurovom velikom uticaju na francusku pop muziku.