Languages

Nikolaj Elsberg

U postavi dominira danski bas Nikolaj Elsberg kao Sarastro. Ima impozantan glas, snažan i zvučan, u službi posebno lepe vokalne linije, vrlo izražajan i obdaren dubokim basom. Njegova visoka figura je impresivna!Oliriks, decembar 2022.

 

Elsberg je pevao ulogu Sarastra u Operi u Kopenhagenu i u Rinskoj nacionalnoj operi u Strazburu. Od 2020. do 2022. godine, bio je član Opere u Kopenhagenu, gde je pevao uloge kao što su: Kolin u Boemima, Komendatore u Don Đovaniju, Doktor i Novinar u Šostakovičevom Nosu, Pluton u Monteverdijevom Orfeju i Majstor maskenbala i Jeronimus u Maskenbalu Karla Nilsena.

 

Nikolaj Elsberg je nastupao i kao Orovezo u Normi, u Operi u Lozani na proleće 2023. godine, zatim je kao Komendatore u Don Đovaniju imao svoj prvi nastup u Japanu u Centru za izvođačke umetnosti Hjogo. Istu ulogu tumačio je i na Festivalu opere u Kopenhagenu, a pevao je i ulogu Mazeta u Operi u Malmeu. Takođe je bio pozvan da  na Festivalu opere u Kopenhagenu nastupi u ulozi Kolina u Boemima.

 

Kada je reč o njegovim koncertnim nastupima, najzapaženiji su: Verdijev Rekvijem sa Filharmonijom iz Kopenhagena, Betovenova Deveta simfonija sa Jermenskom filharmonijom, Pasija sv. Jovana sa Simfonijskim orkestrom iz Alborga, Pasija sv. Mateja sa Kraljevskim crkvenim horom iz Kopenhagena i Mocartov Rekvijem sa Danskim kraljevskim orkestrom. Savremeni kompozitori Karsten Fundal i Rasmus Zvicki napisali su oratorijum za Nikolaja Elsberga.

 

Godine 2021, Nikolaj Elsberg je učestvovao na Bi-Bi-Si-jevom takmičenju Najbolji pevač na svetu u Kardifu. Godine 2022, na Operskom festivalu u Kopenhagenu dobio je Nagradu za talenat, kao i nagrade Leoni Soning i Veliku počasnu nagradu kraljice Ingrid.

 

Nikolaj Elsberg je studirao savremenu muziku na Ritmičkom konzervatorijumu u Kopenhagenu, a stekao je i magistarsku diplomu iz klasičnog pevanja pod mentorstvom prof. Suzane Eken sa Danske kraljevske muzičke akademije (2020). Godine 2019, bio je deo rezidentnog programa za vokalne umetnike na Festivalu u Eks-an-Provansu.

 

Od predstojećih angažmana izdvajaju se nastupi u ulogama Komendatorea u Don Đovaniju, kao i debitantski nastup u ulozi kralja Marka u Tristanu i Izoldi u Ruenskoj operi, zatim kao Konrad Nahtigal u Majstorima pevačima iz Nirnberga u Operi u Kopenhagenu, i kao kralj Hajnrih u Loengrinu u Operi u Malmeu. Takođe je pozvan da peva prvog Nazarećanina i drugog vojnika u Salomi, kao i naslovnu ulogu u Snežnoj kraljici u Grand teatru u Ženevi.