Languages

Kiril Karabic

Kiril Karabic je već 15 godina šef-dirigent Simfonijskog orchestra iz Bornmuta, i njihova saradnja čuvena je širom sveta. Zajedno su snimili mnoge kritički hvaljene albume, redovno nastupali na festivalu Bi-Bi-Si Proms kao i u londonskom Barbikan centru u okviru proslave 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena.

 

Karabic je sarađivao sa mnogim vodećim ansamblima širom Evrope, Azije i Severne Amerike, uključujući Klivlendski, Filadelfijski, kao i Simfonijske orkestre San Franciska i Čikaga; Minhensku filharmoniju, Nacionalni orkestar Francuske, orkestar Filharmonija, Bečki simfonijski orkestar, Roterdamsku filharmoniju, Simfonijski orkestar Jomiuri Nipon, Orkestar Teatra La Feniče i Simfonijski orkestar Bi-Bi-Si-ja. Među značajnim nastupima je i koncertna verzija Zamka plavobradog u Barbikan centru.

 

Nedavni zapaženi angažmani uključuju povratak Kirila u Englesku nacionalnu operu za produkciju Mrtvog grada, u Cirišku operu za postavku Boema i na Festival Grejndž za Tako čine sve. Prošle koncertne sezone, Kiril je nastupao i sa Nacionalnom operom Bordoa, Nacionalnim orkestrom Monpeljea, kao i Simfonijskim orkestrom Poljskog radija u Katovicama. Takođe je krenuo na veliku turneju u Koreji, dirigujući Kamernim orkestrom Evrope zajedno sa pijanistom Sunvuk Kimom. Pored toga, Karabic je uživao u dirigovanju na Edinburškom festivalu i pridružio se Mihailu Pletnjovu na velikim evropskim i severnoameričkim turnejama, u okviru kojih je imao i svoj debitantski nastup u njujorškom Linkoln centru.

 

Vrhunci sezone 2023-24 uključuju ponovni nastup sa Simfonijskim orkestrom iz Dalasa, dirigovanje Orkestrom Štatskapele iz Vajmara na mađarskoj premijeri Listove opere Sardanapalo, kao i debi u Pozorištu na reci Vin (Beč) sa novom produkcijom Gunoove opere Romeo i Julija. Uz svoj Simfonijski orkestar iz Bornmuta, Kiril će otvoriti sezonu u novoobnovljenom Bristol Bikonu sa novim delom Svetionici, koje je napisao Mark Entoni Turnidž i posvetio ga ovoj dvorani. Na poziv Asocijacije Ludviga van Betovena u Poljskoj, Kiril će dirigovati monumentalnim Poljskim rekvijemom Pendereckog na otvaranju Muzeja poljske istorije u Varšavi, u okviru serijala snimaka za Kultura TV.

 

Aktivan operski dirigent, Karabic je sarađivao sa Nemačkom operom, Ciriškom operom (Boris Godunov, Boemi) i Operom iz Štutgarta (Smrt u Veneciji); Glajndborn festivalom (Boemi, Evgenije Onjegin); Državnom operom u Hamburgu (Madam Baterflaj); Engleskom nacionalnom operom (Don Đovani, Mrtvi grad); i Festivalom Grejndž (Tako čine sve). Takođe je dirigovao izvođenjem Letećeg Holanđanina na Vagnerovom festivalu u Ženevi povodom obeležavanja kompozitorovog jubileja. Kao muzički direktor Nemačkog nacionalnog teatra u Vajmaru od 2016-19. godine, Karabic je dirigovao hvaljenim produkcijama Vagnerovih opera Majstori pevači iz Nirnberga i Tanhojzer, kao i Mocartovim “Da Ponte” ciklusom (Figarova ženidba, Don Đovani i Tako čine sve).

 

Rad sa mladim naraštajima budućih sjajnih muzičara, za Kirila je od velikog značaja. Kao umetnički direktor orkestra JA, KULTURA, predvodio ih je na njihovoj evropskoj turneji u avgustu 2015. sa solistkinjom Lizom Batijašvili, i na letnjoj festivalskoj turneji 2018. godine, uključujući koncerte u Koncertgebauu u Amsterdamu i na Festivalu u Monpeljeu. Godine 2012. i 2014, dirigovao je finalima takmičenja Bi-Bi-Sijev Mladi muzičar godine (sarađujući sa Royal Northern Sinfonia orkestrom i Škotskim simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Si-ja), a sarađivao je i sa Nacionalnim omladinskim orkestrom Velike Britanije na turneji po Ujedinjenom kraljevstvu, uključujući i nastup u Barbikan centru, koji je dobio posebne pohvale kritičara.

 

Kiril je proglašen Dirigentom godine na Dodeli nagrada Kraljevskog filharmonijskog društva za muziku 2013. godine.