Languages

Danijel Čobanu

Pun i blistav zvuk, ogromna pijanistička staloženost, senzibilnost, originalnost bez preteranog ega (Alen Lompeš)

 

UMETNIČKI DIREKTOR #SHARPFESTIVAL BUKUREŠT

Rezidencijalni umetnik Filharmonije Žorž Enesku u Bukureštu 2021-2023

Rezidencijalni umetnik Banatske filharmonije u Temišvaru 2023-2024

 

Danijel Čobanu se prvi put pojavio na međunarodnoj sceni 2016. godine, osvojivši zlatne medalje na čuvenom Međunarodnom klavirskom takmičenju Unisa (Južna Afrika) i Međunarodnom klavirskom festivalu BNDES (Rio de Žaneiro). Danijel je zatim osvojio i Nagradu publike i Srebrnu medalju na Takmičenju Artur Rubinštajn u Tel Avivu 2017. godine. Nakon toga, nastupao je u Karnegi Holu, Elbfilharmoniji u Hamburgu, Gevandhausu u Lajpcigu, Koncerthausu u Berlinu, Sent Džons Smit Skveru u Londonu, na Enesku festivalu u Bukureštu, a nastupao je i na turnejama u Japanu, Kini, Tajvanu, Južnoj Africi i Brazilu.

 

Jedinstveni muzički izraz Danijela Čobanova kao i njegove tehničke mogućnosti, doveli su ga do nastupa sa renomiranim orkestrima poput Gevandhaus orkestara iz Lajpciga, gde je nastupao pod dirigentskom palicom Omera Mejra Velbera. Nedavni i budući istaknuti nastupi uključuju debitantske koncerte sa Holandskom  filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Minerija, Tonhale orkestrom, Bečkom narodnom operom i Tirolskim simfonijskim orkestrom, kao i koncerte na festivalu Enesku sa orkestrom Cameristi della Scala, Simfonijskim orkestrom Kastilje i Leona, Izraelskom filharmonijom i Nacionalnim orkestrom Bi-Bi-Si-ja iz Velsa. U oblasti resitala, posebno se izdvajaju nastupi u Koncertgebauu u Amsterdamu, Bruknerhausu u Lincu, na Festivalu Radio Frans Ositani Monpelje i polu-scensko izvođenje melodrame Riharda Štrausa Enoh Arden u Gevandhausu u Lajpcigu, zajedno sa Izabel Karajan.

 

Prethodni značajni nastupi uključuju koncerte sa Kraljevskom filharmonijom iz Londona, Koncerthaus orkestrom iz Berlina, Nemačkim kamernom filharmonijom iz Bremena, Poljskom baltičkom filharmonijom, Izraelskom kameratom, Kraljevskim škotskim nacionalnim orkestrom, Filharmonijom Žorž Enesku, Nacionalnim orkestrom Rumunskog radija i na Muzičkom festivalu u Šlezvig-Holštajnu. U aprilu 2022. godine, Čobanu je otpočeo saradnju sa Izraelskom filharmonijom radi četiri značajna nastupa u Tel Avivu i Jerusalimu, sa Omerom Mejr Velberom. U avgustu 2021. godine, Čobanu je debitovao na Festivalu u Lucernu, a pozvan je i da po prvi put nastupi u bečkom Koncerthausu, gde je izveo Betovenove sonate za violinu i klavir sa Julijanom Rahlinom.

 

Čobanu je takođe debitovao u Rojal Festival Holu 2010. godine, a nakon toga održao je solo resitale u čuvenim dvoranama kao što su minhenski Gaštajg, Mocarteum u Salcburgu, De Bijloke u Gentu, Auditorijum Radio Fransa, Sal Korto, Facioli u Saćileu, Teatro Masimo u Palermu, bukureštanski Ateneum, Šopenov festival u Dušnikiju, Teatro Munisipal u Rio de Žaneiru, Bronfman Auditorijum u Tel Avivu i Nacionalna koncertna dvorana u Tajpeju.

 

Čobanuovo umetničko delovanje proteže se i izvan okvira njegovih nastupa, te je 20/21 godine postao prvi rezidencijalni umetnik Filharmonije Žorž Enesku u Bukureštu za period od tri sezone. Njegova prva rezidencijalna sezona uključivala je koncerte pod dirigentskim vođstvom Kristijana Mačelarua i Gabrijela Bebeselea.

 

Vizionarske ideje Danijela Čobanua vodile su ga ka osnivanju nove i inovativne međunarodne platforme za mlade umetnike #SharpFestival. Ovaj bijenalni festival ne uključuje samo programe klasične muzike, već i druge umetničke forme, uključujući džez, video-maping, slikarstvo i ples.

 

U septembru 2020. godine, izdao je svoj prvi CD sa delima Prokofjeva, Debisija, Lista i Eneskua, koji je objavila izdavačka kuća Aksentus. Album je dobio izvanredne kritike, uključujući i sledeći citat iz Dojčlandfunka: Sa ovim debitantskim albumom, Danijel Čobanu se predstavlja kao pametan i izuzetno emotivan umetnik. Pažljivo osmišljena koncepcija i promišljenost o delima privlače pažnju, a njegovoj tehničkoj sposobnosti ništa ne stoji na putu. Sa Danijelom Čobanuom, muzika postaje doživljaj.

 

Godine 2015, osvojio je Prvi Gran Pri, Nagradu publike i Nagradu orkestra na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Filharmonije Maroka – postavši tako prvi pijanista u istoriji ovog takmičenja koji je osvojio sve Specijalne nagrade, a takođe i bio jednoglasni izbor žirija za glavnu nagradu.

 

Čobanu je počeo da uči da svira klavir sa devet godina u Piatra Neamtu (Rumunija), prvobitno sa Magdolnom Kosmom i Delijom Balan, a kasnije sa Mihaelom Spiridon i Julianom Arkadi Trofinom. Osvojio je stipendije za studiranje u Škotskoj kod Grema MekNota, a potom i kod Arona Šora i Petrasa Geniušasa, i diplomirao je na Kraljevskom konzervatorijumu Škotske. Studije je završio na Ekol Normal de Muzik Alfred Korto u Parizu, kod Marijana Ribičkog i na Univerzitetu umetnosti u Berlinu, kod Paskala Devojona i Markusa Groha.