Languages

Kristijan Rajf

Nedavno imenovan za šefa-dirigenta Simfonijskog orkestra iz Jevlea, dobitnik nagrade Gremi Kristijan Rajf stekao je reputaciju umetnika prirodne muzikalnosti, inovativnih repertoara i odlične tehnike.

 

Sezona 2023/24 je Rajfova prva sezona u kojoj nastupa kao šef-dirigent Simfonijskog orkestra iz Jevlea, a na toj poziciji će ostati do kraja sezone 2025/26. On će dirigovati sedam programa sa ovim orkestrom, uključujući i otvaranje sezone i turneju po Švedskoj u martu 2024. godine.

 

Od 2022. godine, Rajf je muzički direktor letnjeg muzičkog festivala Lakes Area u Minesoti, koji traje mesec dana i koji je posvećen naručivanju novih dela i izvođenju besplatnih koncerata, sa programima koji se kreću od opere i kamerne muzike do simfonijskih ostvarenja.

 

Istaknuti angažmani Rajfove sezone 2023/24 takođe uključuju gostovanja sa Simfonijskim orkestrima  Sinsinatija, Sent Luisa, Sijetla, Milvokija, sa orkestrom Filharmonija, Simfonijskim orkestrom Švedskog radija i Filharmonijskim orkestrom u Brnu, kao i letnje festivalske nastupe na Muzičkom festivalu Grand Teton i u Centru za izvođačke umetnosti Interloken. Rajf će dirigovati Simfonijskim orkestrom Sinsinatija u izvođenju sopstvenog aranžmana dela El Ninjo Džona Adamsa, a nastupiće i sa Američkim modernim operskim ansamblom (American Modern Opera Company – AMOC) na turneji koja će obići Univerzitete Stenford i Jejl, Kanzas Siti u okviru koncertnog serijala Hariman-Džuel, kao i Katedralu Sv. Jovana Božanskog u Njujorku.