Languages

Johan Dalene

Pobednik prestižnog Karl Nilsen takmičenja 2019. godine, švedsko-norveški violinista Johan Dalene nije samo virtuoz kao mnogi drugi, on je glas. On ima ton, prisustvo (Diapason). Sa svoje 23 godine, već je nastupao sa vodećim orkestrima i u prestižnim koncertnim dvoranama kako u domovini, tako i u inostranstvu. Sposobnost da pod njegovim prstima Stradivarijus zapeva (Le Mond), u kombinaciji sa osvežavajuće iskrenom muzikalnošću i povezanošću sa muzičarima i publikom, osvojila je mnogobrojne obožavaoce. 2022. godine, časopis Gramafon proglasio ga je Mladim umetnikom godine.

 

U sezoni 2023/24, Johan je imao prilike da prikaže svoj urednički talenat kao rezidencijalni umetnik Simfonijskog orkestra iz Jevlea i Kraljevske filharmonije iz Liverpula, sarađujući sa dirigentima kao što su Endru Manze, Haime Martin i Domingo Hindojan, ali i predstavljajući projekte kamerne muzike. Kao zagovornik nove muzike, izveo je koncert koji je za njega napisao Tebogo Monakgotla, nakon što ga je premijerno predstavio sa Kraljevskom filharmonijom iz Stokholma i Džonom Storgordsom u aprilu 2023.

 

Johanovi drugi nedavni i predstojeći angažmani uključuju njegov debitantski nastup na festivalu Bi-Bi-Si Proms sa Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Si-ja i Džordanom de Suzom; debitantske nastupe sa lajpciškim Gevandhaus orkestrom i Sakarijem Oramom, Češkom filharmonijom i Semjonom Bičkovim, Simfonijskim orkestrom San Franciska i Esa-Pekom Salonenom, kao i Španskom nacionalnom filharmonijom i Haimeom Martinom; ponovne nastupe sa Simfonijskim orkestrom Švedskog radija, Londonskom filharmonijom i Novom japanskom filharmonijom.

 

Johan gaji jednaku strast prema kamernoj muzici i nedavno je imao svoj debitantski resital u SAD-u, gde se posebno izdvajaju nastupi u njujorškom Karnegi Holu i Dejvis simfonijskoj dvorani u San Francisku. Drugi kamerni angažmani uključuju i novu saradnju sa Igorom Levitom i Julijom Hagen povodom nastupa u londonskom Vigmor Holu i na Hajdelberškom festivalu, saradnju sa braćom Jusen povodom nastupa na festivalu Meklenburg-Forpomen, kao i resitale u dvoranama kao što su ciriški Tonhale, frankfurtska Alte Oper, Hjogo centar za scenske umetnosti i Opera Haus u Oslu.

 

Johan je izabran za Zvezdu u usponu Evropske organizacije koncertnih dvorana (ECHO). Tokom sezone 2021/22, izveo je resitale u nekim od najprestižnijih koncertnih dvorana u Evropi, dok je takođe bio angažovan u edukativnim aktivnostima unutar raznovrsnih zajednica širom ECHO mreže. Johan je takođe bio Bi-Bi-Si-jev umetnik nove generacije od 2019-22, i u ovom periodu je izvodio resitale, kamernu muziku i koncerte sa orkestrima Bi-Bi-Si-ja, koji su emitovani na Trećem programu Bi-Bi-Si-ja.

 

Kao ekskluzivni umetnik BIS-a, Johan je objavio svoj treći album za ovu izdavačku kuću u martu 2022. godine, sa koncertima Nilsena i Sibelijusa. Ovaj album, koji je snimio sa Kraljevskom filharmonijom iz Stokholma i Džonom Storgordsom, doneo mu je treću po redu prestižnu nagradu Izbor urednika časopisa Gramofon, kao i prestižnu švedsku Gramis nagradu. Johan je pohvaljen kao umetnik virtuozne tehnike, ali ljudskog spokoja u svojim muzičkim interpretacijama (Politiken), dok je Sandej Tajms dodao da je Dalene udahnuo blistavu svetlost ovim koncertima zahvaljujući svom nemerljivom talentu.

 

Johanov prvi snimljeni album sadrži Violinske koncerte Čajkovskog i Barbera, sa Simfonijskim orkestrom Norćepinga – u kom je bio rezidencijalni umetnik u sezoni 2018/19. Bi-Bi-Si-jev muzički časopis izdvojio je ovo izdanje kao jedan od najboljih violinističkih debitantskih nastupa u poslednjoj deceniji. Njegov drugi album nordijske resitalne muzike objavljen je u proleće 2021. godine, i osvojio je prestižnu Diapason DOr nagradu.

 

Johan je počeo da svira violinu sa četiri godine, a svoj prvi profesionalni koncertni nastup imao je već tri godine kasnije. U leto 2016. godine, bio je student-rezident na Verbije festivalu u Švajcarskoj (gde je debitovao 2021.), a 2018. je primljen u norveški Krešendo program, gde je blisko sarađivao sa mentorima Dženin Jansen, Lejfom Uveom Andsnesom i Gidonom Kremerom. Andsnes ga je potom pozvao da svira na Rozendal festivalu kamerne muzike, a ponovo su zajedno nastupili u maju 2019. godine, na Bergenskom međunarodnom festivalu. U 2019. godini, pridružio se Dženin Jansen i drugim članovima Krešendo programa za nastupе u Vigmor Holu u Londonu i na Međunarodnom festivalu kamerne muzike u Utrehtu. Tokom sezone 2020/21, bio je rezidencijalni umetnik u Simfonijskom orkestru Švedskog radija, izvodeći koncerte, resitale i kamernu muziku zajedno sa članovima orkestra.

 

Johan je studirao sa Perom Enoksonom, profesorom na Kraljevskom muzičkom koledžu u Stokholmu, kao i sa Dženin Jansen, a takođe je i učestvovao u majstorskim kursevima brojnih uglednih profesora, uključujući Doru Švarcberg, Pamelu Frank, Gerharda Šulca i Heninga Krageruda. Osvojio je razne stipendije i nagrade, od kojih se izdvajaju priznanje Kraljevske muzičke akademije Švedske, stipendija Anders Vol Giresta, Počasna stipendija kraljice Ingrid, Norveška solistička nagrada, Nagrada Hokan Mogren fondacije, Evkinor nagrada za klasičnu muziku, Muzička stipendija Siksten Gemzeus Stora, Stipendija za kulturu G.T. Bekmans, Stipendija za kulturu grada Norćepinga i Nagrada za kulturu Rolf Virtens.

 

Johan svira na Stradivarijusu iz 1725. godine, zvanom Vojvoda od Kembridža, koji mu je velikodušno pozajmljen od strane Dobrotvorne fondacije Anders Sveas.