08/10/24

Чувени маестро, један од највећих диригената свих времена, Зубин Мехта, стигао је у Београдску филхармонију на прву пробу са оркестром поводом концерата који су заказани за  11. и 12. октобар у Великој Сали Коларчеве задужбине. 

Оба концерта су распродата, а велико узбуђење је владало пред петнаести сусрет Мехте и Београдске филхармоније чије је музичаре маестро поздравио на српском језику.

“Добар дан, веома сам срећан што сам поново овде. Жао ми је што нисам могао да идем са вама на турнеју по Кини, али чујемо да вам је било сјајно”, рекао је маестро оркестру.

Мехта је отпочео пробу уз Шубертову Симфонију бр. 9 и то са врло необичном поставком оркестра, тако што су дрвени дувачи у језгру оркестра. На програму су такође и увертира из Моцартове опера Фигарова женидба као и Симфонија у ге-молу бр. 40 истог композитора.

Данас 88. годишњи маестро, активни је диригент немерљиве величине. На светској музичкој сцени присутан је готово седам деценија са наступима који су постали историјски, а Београдска филхармонија је у уском кругу најбољих оркестара света са којима Мехта редовно сарађује. Само дан пред долазак у Београд, Мехта је дириговао Брукнерову Осму симфонију у Фиренци са оркестром Мађо музикале. После наступа са Београдском филхармонијом дириговаће оркестру “Бухман-Мехта” у Тел Авиву након чега има наступе са Филхармонијом из Лос Анђелеса.