07/10/24

Посебним модним дефилеом Београдска филхармонија је представила нову концертну гардеробу коју је креирао Модни студио Забуновић, а израдила фабрика Luss Textile. Уочи филхармонијског концерта у петак 4. октобра, филхармоничари су приредили модну ревију за своју публику која је огромним аплаузом поздравила ново издање музичара.

У новој концертној сезони под називом „До последњег такта“, Београдска филхармонија има нову концертну гардеробу и различите одевне комбинације адекватне за разноврсне наступе оркестра. Концертна гардероба је донација Београдској филхармонији од стране Модног студија Забуновић и фабрике Luss Textile, а на иницијативу чланице управног одбора Београдске филхармоније Сузане Васиљевић.

Верујући да мода и музика деле исту суштину која се односи на израз емоција и креативност, дизајнер Александар Забуновић је настојао да споји та два света, стварајући костиме који ће појачати доживљај публике и учинити сваки наступ филхармоније још посебнијим:

„Када ме је Београдска филхармонија позвала да креирам нове костиме за њихов оркестар, осетио сам неизмерну радост али и одговорност. Музика је одувек била неисцрпан извор инспирације за мене, а могућност да допринесем визуелном идентитету тако престижне институције је за мене велика част. Током креативног процеса, провео сам много времена са члановима оркестра, слушајући њихове приче, разумевајући њихове потребе и жеље. Желео сам да костими не буду само одећа, већ да постану продужетак њихове уметности, одражавајући страст и енергију коју уносе у сваки наступ. Креирао сам прву верзију костима коју смо заједно унапређивали како бисмо постигли савршену равнотежу између естетике и функционалности. Верујем да ће ови нови костими допринети свеукупном доживљају публике и додатно истакнути елеганцију и професионализам оркестра”, рекао је Александар Забуновић.

Домаћа породична текстилна компанија која се бави производњом одевних предмета највишег квалитета, Luss Textile, за Београдску филхармонију је сашила чак 824 комада гардеробе:

„Задовољство нам је и изузетна част сто смо од стране Београдске филхармоније препознати као компанија која може да одговори једном оваквом изазову. Иако иза нас стоји дугогодишње искуство и мноштво задовољних клијената и успешно реализованих пројеката, овај пројекат је заиста био посебан изазов за нас. Радили смо са најквалитетнијим материјалима доступним на европском тржисту. Додатни изазов је било пронаћи компромис између уметничке креације, жеља и потреба чланова оркестра и практичних захтева које собом носи сам процес израде ових феноменалних комада гардеробе. Зато је сваки комад шивен са посебном пажњом и посвећеношћу уз поштовање жеља обе уметности које су се у овом пројекту спојиле – музика и моде. Искрено се надамо да ће нови визуелни идентитет оркестра бити препознат и од стране публике на начин како су га прихватили и уважени чланови оркестра – са одушевљењем“, рекао је Сава Митровић, генерални директор компанија Luss Textile.

Фото: Марко Рисовић