07/10/24

Поводом стогодишњице оркестра, Београдска филхармонија је објавила монографију чије су ауторке Асја Радоњић и Даница Максимовић, дугогодишње уреднице програма у овој институцији. Као посебан допринос филхармонијском јубилеју који је обележен у претходној сезони, ово монографско издање је сада и у продаји.

У десет поглавља на 260 страна, монографија описује историју Београдске филхармоније од скромних почетака до модерног европског ансамбла. 

„Током првих 100 година оркестар је прешао дугачак пут, у неколико наврата је падао и устајао, обишао читаву земаљску куглу али и живео у изолацији услед санкција и ратних околности; радио у нехуманим условима али и доживљавао овације у највећим светским дворанама храмовима уметности и културе“, реч је ауторки на самом почетку публикације. Коауторке монографије Сто година Београдске филхармоније, Асја Радоњић и Даница Максимовић већ двадесет година креирају програмску политику и воде уметничко планирање у Београдској филхармонији.  

Поред тога што издање служи као вредан материјал за будуће истраживаче Београдске филхармоније, историја институције је описана на веома животан начин уз бројне занимљивости обједињене у рубрици „Да ли сте знали“. Као доказани и најомиљенији културни бренд Београда, целе земље а и шире, у монографији се такође налазе сведочанства сто угледних личности који су написали шта из њихове визуре представља ова кућа у ширем контексту.

Монографско издање визуелно је уобличио прослављени дизајнер Славимир Стојановић Футро, који је дао свој аутентичан печат и представио Београдску филхармонију као инситуцију која је унела јарке боје у црно-бели свет класичне музике.

Монографија по цени од 5.950 динара може бити преузета на благајни Београдске филхармоније, након достављеног доказа о уплати преко рачуна. Такође, књига може бити послата на кућну адресу – у том случају, молимо да након уплате контактирате нашу благајну на број телефона 011/2630-744 или и-мејл адресу karte@bgf.co.rs како би потврдили наруџбину и оставили своје контакт податке.