Languages

Емануел Паји

Француско-швајцарски флаутиста Емануел Паји почео је да се бави музиком са шест година. Дипломирао је 1990. године, добивши Прву награду на Париском конзерваторијуму, а касније је наставио студије код Орела Николета. Освојио је Прву награду и на такмичењима у Дуину, Кобеу и Женеви, а већ са 22 године придружио се Берлинској филхармонији као први флаутиста, под руководством Клаудија Абада, где и данас држи ту позицију. Поред тога, ужива у импозантној међународној каријери као солиста и камерни музичар.

 

Емануел редовно држи концерте, наступајући на истакнутим фестивалима и са оркестрима широм света, сарађујући као солиста са водећим диригентима као што су Абадо, Антонини, Баренбојм, Булез, Фишер, Гергијев, Гардинер, Хардинг, Јарви, Мазел, Незе-Сеген, Ороско-Естрада, Перлман, Пинок, Ретл, Ростропович, Зинман.

 

Паји је посвећен камерној музици и редовно одржава реситале са пијанистима Ериком Ле Сажом, Алесиом Баксом, Јефимом Бронфманом, Елен Гримо, Стивеном Ковачевићем, као и џез наступе са Џекијем Терасоном. Године 1993, Емануел је заједно са Ериком Ле Сажом и Полом Мејером основао Летњи музички фестивал у Салон де Провансу, који је и данас јединствен фестивал камерне музике. Такође наступа и остварује снимке са камерним ансамблом Ле Ван Франсе, једним од водећих дувачких квинтета у којем свирају Франсоа Лелу, Пол Мејер, Жилбер Оден и Радован Влатковић.

 

Емануел Паји је посвећен проширивању репертоара за флауту и сваке године наручује нова дела свој инструмент од композитора као што су Елиот Картер, Марк-Андре Далбави, Тијери Ескеш, Тошио Хосокава, Микаел Жарел, Филип Манури, Матијас Пинчер, Кристијан Риве, Ерик Монталбети, Лука Франческони и Ерки-Свен Тур.

 

Од 1996. године, Емануел је снимио 40 албума ексклузивно за ЕМИ / Варнер Класикс, који су сви добили једногласне похвале критике и награде, што представља један од најзначајнијих доприноса забележеној музици за флауту.

 

Емануел је добитник награде Леони Сонинг за музику за 2024. годину. Емануел је почаствован титулом Витеза из Реда за уметност и писмо (Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres).