Languages

Маркус Ајхе

Истакнути ангажмани у 2023/2024:

 

Тристан и Изолда (Курвенал) и Танхојзер (Волфрам) на Бајројтском фестивалу 2023. године (Маркус Пошнер и Натали Штуцман), Тристан и Изолда (Курвенал) у Театру Maestranza у Севиљи, Хендлов Самсон (насловна улога) са хором Gaechinger Cantorey из Штутгарта (Кристоф Радеман), Бритнов Ратни реквијем са Мешовитим хором из Цириха и Хором Бах из Базела (Јоаким Краузе), Брамсов Реквијем са дрезденским Кројцхором (Мартин Леман), Шубертово Зимско путовање у Фрајбургу, Бетовенова Девета симфонија са Симфонијском оркестром из Хамбурга (Силвен Камбрелинг), Брамсов Реквијем са Дрезденском државном опером (Кристијан Тилеман), Курвенал у Тристану и Изолди и Гала концерт Вагнерове музике (Марек Јановски) на Токијском пролећном фестивалу, Волфрам у Танхојзеру у Баварској државној опери у Минхену и на Бајројтском фестивалу 2024. године (Натали Штуцман), Ратни реквијем са Хором Бах из Фрајбурга, Хајдново Стварање света са К.Ф.Е. Бах хором из Хамбурга, Валпургијска ноћ и Oceana mystika Фабијана Кинцлија са Мешовитим хором из Цириха и Хором Бах из Базела, Каваљер с ружом са Симфонијским оркестром из Токија (Џонатан Нот) и Бетовенова Девета симфонија са Симфонијским оркестром из Хамбурга (Силвен Камбрелинг).

 

Маркус Ајхе је рођен у Св. Георгену, у Немачкој. Студирао је у Карлсруеу и Штутгарту, а каријеру је започео у Националном театру у Манхајму, где је изградио најважније улоге у свом репертоару, укључујући Марчела у Боемима, Грофа Алмавиву у Фигаровој женидби, Гуљелма у Тако раде све, Волфрама у Танхојзеру, као и насловне улоге у Дон Ђованију и Воцеку.

 

Интернационално тражен певач, Ајхе је дуги низ година био ангажован као резиденцијални уметник у Бечкој државној опери и Баварској државној опери, где је певао улоге као што су Курвенал у Тристану и Изолди, Петер метлар у Ивици и Марици, Арлекин и Учитељ музике у Аријадни на Наксосу, Оливије и Гроф у Капричу, насловна улога у Евгенију Оњегину, принц Јелецки у Пиковој дами, Фриц и Франк у Мртвом граду, Гунтер у Сумраку богова, Валентин у Фаусту, Фанинал у Каваљеру с ружом, Леско у Манон Леско и Бекмесер у Мајсторима певачима из Нирнберга.

 

Маркус Ајхе редовно наступа на Бајројтском фестивалу од 2007. године, где је тумачио улоге Котнера у Мајсторима певачима из Нирнберга, Донара у Рајнском злату, Гунтера у Сумраку богова и Волфграма у Танхојзеру. Од 2019. године, Маркус Ајхе пева улогу Волфрама у актуелној продукцији Танхојзера Тобијаса Крацера. Исте године прославио је свој деби у Метрополитен опери у Њујорку као Фанинал у Каваљеру с ружом. Уследили су гостујући наступи у Баварској државној опери у Минхену у улози Лутера у Кренековом Карлу Петом и Учитеља музике у Аријадни на Наксосу, Бритновој Смрти у Венецији у Државној опери из Штутгарта и Грофа у Капричу у Циришкој опери.

 

Посебно запажени пројекти били су насловна улога у Кардилаку и Кунрад у Штраусовом Пожару на Баварском радију у Минхену (укључујући ЦД продукцију); Плавобради у Замку Плавобрадог са оркестром Метрополитен из Токија; Фриц и Франк у обновљеној продукцији Мртвог града у Финској националној опери у Хелсинкију са ДВД снимком; Леско у новој продукцији Пучинијеве Манон Леско у Баварској државној опери са Кристином Ополојс и Јонасом Кауфманом; и Голо у новој продукцији Дебисијеве опере Пелеас и Мелизанда.

 

Маркус Ајхе је остварио изванредне успехе као Гроф Андреа Вителоцо Тамаре у Жигосанима, у концертном извођењу са Филхармонијом Холандског радија у Концертгебауу у Амстердаму, као и са улогом Бекмесера у новој продукцији Мајстори певачи из Нирнберга у Баварској државној опери.

 

Маркус Ајхе је гостовао на Салцбуршком фестивалу, у миланској Скали, Краљевској опери у Лондону, Холандској опери у Амстердаму, Комичној опери у Берлину, Берлинској државној опери и Семперопери у Дрездену, између осталог. Дуго је сарађивао са Великим театром Лисеу у Барселони, где је певао улоге као што су Гроф Алмавива, принц Јелецки, Нед Кин, Фриц и Франк, у сценској продукцији Шубертовог Зимског путовања, Волфрам (укључујући ДВД продукцију) и Орест. На Фестивалу Рихарда Штрауса у Гармишу чули су га у улози Оливијеа у Капричу, као и Роберта Шторха у Интермецу.

 

Ајхе је сарађивао са диригентима као што су Кент Нагано, Бертранд де Били, Кирил Петренко, Золтан Песко, Густав Кун, Инго Мецмахер, Хари Бикет, Петер Шнајдер, Кристоф Русе, Стефан Асбури, Кристоф фон Донањи, Хелмут Рилинг, Марин Алсоп, Себастијан Вајгле, Адам Фишер, Алан Гилберт, Улф Ширмер, Рикардо Мути, Кристоф Ешенбах, Марко Армилијато, Енрико Довико, Алфред Ешве, Марек Јановски, Кристијан Тилеман и Сеиџи Озава.

 

Свестраност овог уметника огледа се и у његовом богатом концертном репертоару из најразличитијих музичких епоха и стилова. Бетовенова Девета симфонија, Орфова Кармина бурана, Бритнов Ратни реквијем, Бахове Пасије, Хенделов Месија, Малерове Песме лутајућег калфе и Песма о земљи, или Менделсонови ораторијуми Илија и Павле су у његовом репертоару једнако заступљени као и дела Ариберта Рајмана, Волфганга Рима, Луиђија Далапиколе и Џудит Вир.

 

Његов густ концертни распоред укључује сарадње са Симфонијским оркестром Баварског радија, Севернонемачког радија из Хамбурга, Лајпцишког радија, до Симфонијског оркестра Радија Југозападне Немачке, Симфонијског оркестра Би-Би-Си-ја, Филхармоније Холандског радија, Дортмундске филхармоније, Београдске филхармоније, Гирцених оркестра, хора Gaechinger Cantorey, Бах хора из Минхена, Талан Лирик оркестра, као и Симфонијског оркестра из Чикага, међу осталима.

 

Доступни су бројни његови концертни снимци, ЦД и ДВД издања.

 

Маркус Ајхе се по први пут сусрео са изазовима педагошког рада на Универзитету уметности у Цириху 2012. године, а од 2016. године је професор певања на Музичком универзитету у Фрајбургу.