Languages

Бруно Филип

Рођен 1993. године у Француској, Бруно Филип је студирао виолончело на Националном конзерваторијуму за музику у Паризу. Од 2014. до 2018. године, као млади солиста студирао је на Академији Кронберг код Франса Хелмерсона и учествовао на мајсторским курсевима које су држали Давид Герингас, Стивен Исерлис, Гари Хофман, Питер Виспелви и Клеменс Хаген на Моцартеуму у Салцбургу.

 

Године 2018, Бруно Филип је проглашен инструменталним откровењем на годишњој додели награда у области класичне музике Victoires de la Musique Classique. Године 2014, освојио је награду Никола Фирмениш на фестивалу Вербије, а затим и трећу награду и Награду публике на престижном Међународном музичком такмичењу АРД у Минхену. Такође је добитник и Специјалне награде на Међународном такмичењу Чајковски у јуну 2015. године и на такмичењу Фојерман у Берлину у новембру 2014. Године 2015, Бруно је проглашен АДАМИ откровењем у класичној музици а 2016. године, освојио је Награду за музику Фондације Сафран за виолончело. Године 2017, био је лауреат Такмичења Краљице Елизабете у Бриселу, а 2022. године, био је позван да буде водитељ овог такмичења у преносу уживо на ТВ станици Музик3.

 

Бруно Филип је наступао у чувеним салама и на престижним фестивалима у Француској (Фестивал у Паку, Екс-Ан-Провансу, Фестивал Радија Француске у Монпеље-Оситанији, у Париској филхармонији, Аудиторијуму Лувра, дворани Ла Гранж о Лак), али и на међународној сцени, укључујући Концертхаус у Берлину, Алте Опер у Франкфурту и  Театро Колон у Боготи. Бруно је наступао са многим од најбољих европских оркестара, укључујући Симфонијски оркестар Франкфуртског радија под диригентском палицом Кристофа Ешенбаха, затим Оркестар Бургундије у Дижону под вођством Габора Токач-Нађа, Симфонијски оркестар Баварског радија, Концертхаус оркестар из Берлина, Камерни оркестар из Минхена, Национални оркестар Бордоа, Камерни оркестар Париза, Камерни оркестар из Лозане и Филхармонија Монте Карла.

 

Бруно Филип се подједнако добро етаблирао и као извођач камерне музике, наступајући са многим престижним уметницима попут Гарија Хофмана, Табее Цимерман, Гидона Кремера, Кристијана Тецлафа, Давида Кадуша, Реноа Каписона, Тангија де Виљенкура, Антоана Таместита, Саре Немтану, Лизе Берто, Тимотија Ридоа, Стивена Вартса, Кијана Солтанија, Кристофа Коана, Рафаела Пидуа и Седрика Тибергјана. Као изванредан барокни виолончелиста, Бруно је наступао са Жаном Рондоом, Томом Данфором и Леом Десандром, а редовно се појављује као солиста са Ансамблом Жупитер, са којим је имао турнеју по САД-у у пролеће 2022. године (и поново 2023.), уз велике похвале критике.

 

Његов први ЦД, посвећен Брамсовим сонатама за виолончело са Тангијем де Виљенкуром, 2015. године објавила је издавачка кућа Евиденс Класик. Године 2017, придружио се издавачкој кући Хармонија мунди са издањем композиција Бетовена и Шуберта. Године 2019, снимио је Концертантну симфонију Прокофјева са Симфонијским оркестром Франкфуртског радија под диригентском палицом Кристофа Ешенбаха, а у пролеће 2022. године, његов најновији албум Комплетне свите за виолончело Ј.С. Баха објављен је уз похвале часописа Грамофон.

 

Други његови недавни запажени ангажмани укључују дебитантски наступ са Филхармонијом Јаначек и Кристијаном Армингом, Концертхаус оркестром из Берлина и Камерним оркестром из Лозане са Кристофом Ешенбахом, као и камерне концерте са Антоаном Таместитом у Келну, Седриком Тибергјаном на Фестивалу Хиндсгавл и дебитантски наступ у Карнеги Холу са Ансамблом Жупитер. Бруно је такође био резиденцијални уметник Симфонијског оркестра Бретање.

 

У сезони 2023-2024, Бруна Филипа очекују дебитантски наступи са камерним оркестром Royal Northern Sinfonia, Симфонијским оркестром са Тенерифа и Оркестром Хале из Манчестера, изводећи репертоар који укључује Варијације на рококо тему Чајковског, Хајднов Концерт за виолончело бр. 1 и Сен-Сансов Концерт за виолончело бр. 1. Поред тога, Бруно ће имати и свој први соло наступ у Вигмор Холу са пијанистом Тангијем де Виљенкуром (у координацији са објављивањем његовог наредног албума за издавачку кућу Хармонија мунди) и извешће соло реситал Бахове музике на Фландерс фестивалу у Генту.

 

Бруно Филип свира на виолончелу из 1760. године које је израдио Ђенаро Гаљано, на позајмици од Међународног друштва виолина Бир.