Languages

Јасминка Станчул

Пореклом из Србије, аустријска пијанисткиња Јасминка Станчул започела је музичко образовање у својој домовини, да би касније наставила студије на Бечкој музичкој академији код професора Ноела Флореса, као и код Марије Типо на Музичком конзерваторијуму у Женеви.

 

Њен музички таленат и изванредан приступ Бетовеновој музици донели су јој победу на Међународном Бетовеновом такмичењу у Бечу 1989. године.

 

Солистички ангажмани Јасминке Станчул укључују сарадње са водећим оркестрима као што су Бечка симфонија, Камерата Салцбург, Краљевски филхармонијски оркестар, Симфонијски оркестар Борнмута, Бетовен оркестар из Бона, Штутгартска филхармонија, Филхармонијски оркестар из Есена, Нирнбершка филхармонија, Филхармонија Југозападне Немачке, Виртембершки филхармонијски оркестар, Берлински симфонијски оркестар, Прашка филхармонија и Словачка филхармонија, Варшавска филхармонија, Мађарска национална филхармонија, Филхармонија Санкт Петербурга, Естонски национални симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар Париза, Хајдн оркестар из Болзана, Токијски симфонијски оркестар, Сиднејски симфонијски оркестар, Аустралијски камерни оркестар, Питсбуршки симфонијски оркестар, Лосанђелеска филхармонија, Симфонијски оркестар Мадисон и Шарлот, Словеначка филхармонија и многи други.

 

Наступала је и са многим реномираним диригентима као што су Данијел Гати, Фабио Луизи, Николај Алексејев, Семјон Бичков, Ашер Фиш, Адам Фишер, Ханс Граф, Лорин Мазел, Ари Расилаинен, Еса-Пека Салонен, Курт Зандерлинг, Хорст Штајн, Јука-Пека Сарасте, Бруно Вил, Томас Нетопил, Стефан Денев, Казуши Оно, Бетранд де Били, Густав Кун, Лахав Шани, Јоханес Вилднер, Габријел Фелц, Џејмс Џад, Енрике Мацола, Марк Пјоле, Антони Вит и други.

 

У области камерне музике, Јасминка Станчул је посебно запажена на наступима са Бечким гудачким квартетом, бечким Брамс триом, и редовно наступа са Кристијаном Алтенбургером, Францом Бартоломејем, Патриком Деменгом, Јулијаном Рахлином, Бењамином Шмидом, Николајом Знајдером и многим другима.

 

Јасминка Станчул је започела своју педагошку каријеру као професор на Академији за музику Универзитета у Љубљани 2013. године, а у октобру 2019. године постала је редовни професор на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу.